Programma

De Historicidagen 2019 vinden van 22 tot en met 24 augustus plaats in het hart van Groningen: het Academiegebouw en het Harmoniegebouw.

Het programma biedt een breed scala aan lezingen, presentaties, workshops en controversen. Klik hier voor het officiële programmaboekje.

Bekijk hier het (voorlopige) programma overzicht als PDF-bestand.

Key notes

De key note lezingen worden gegeven door Prof. Dr. Catherine Hall en Prof. Dr. Wayne Modest.

De lezing van Catherine Hall donderdagavond om 19:30 is getiteld ‘Men, Women and Slavery’. Hall analyseert de geschiedenis van slavernij in Groot Brittannië en Jamaica in de achttiende eeuw, waarbij ze zich met name richt op de invloed van gender en klasse. Lees verder.

De lezing van Wayne Modest vrijdagochtend om 09:30 is getiteld ‘On being included: again, and again, and again’. Hij richt zich in zijn lezing op de levendige discussies die momenteel in de Nederlandse erfgoedsector worden gevoerd over diversiteit en inclusiviteit in musea en archieven. Lees verder.

Slotdebat

Journalist en historicus Coen Verbraak presenteert tijdens het slotdebat een live ‘Kijken in de Ziel van de Historicus’. Coen Verbraak gaat in gesprek met Henk te Velde, Nancy JouweLise Koning en Pepijn Brandon.

Gedurende het congres is er naast het plenaire gedeelte de mogelijkheid diverse sessies, controversen en pitches bij te wonen. Hier hoef je je niet voor op te geven, maar het is wel handig vast van te voren een idee te hebben welke sessies, controversen of pitches je zou willen bezoeken.

  • Klik hier voor een gedetailleerde planning van de sessies, controversen en pitches die je tijdens de Historicidagen kan bijwonen. De locaties staan vlak voor de titels en duiden in zaalnummers binnen het Academie- of Harmoniegebouw. Let op: deze informatie is verouderd en wijkt enigszins af van het daadwerkelijke programma. Het meest recente programma is terug te vinden in ons programmaboek en in de app.

Voor meer informatie over de locaties, klik hier.

Naast de informatieve key notes, sessies, controversen en pitches, bieden de Historicidagen een ruim aanbod aan culturele en netwerk-activiteiten.

HD Café

Zo wordt er op donderdag- en vrijdagavond door de Groningse studievereniging Ubbo Emmius en Jong KNHG een Historisch Café georganiseerd, beter bekend als het HD Café. Tijdens deze sfeervolle avonden in Café Wolthoorn, staan ontspanning, gezelligheid en netwerken centraal.

Wandelingen en rondleidingen

Op donderdagmiddag kun je de stad Groningen verkennen tijdens inspirerende stadswandelingen en rondleidingen, begeleid door historici. Een voorproefje van wat je kan verwachten is onder andere:

  • Stadswandeling ‘Langs sporen van het slavernijverleden in de stad Groningen’ door Barbara Henkes, Lieuwe Jongsma en Jona van Keulen.
  • Stadswandeling ‘De Beentjes’ Johan Huizinga.
  • Een lezing en rondleiding door de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum.
  • Rondwandeling in de Universiteitsbibliotheek Groningen en neem een exclusief kijkje in de (normaliter) gesloten collectie van de UB.

Let op: voor deze activiteiten is beperkt ruimte voor deelnemers, daarom is aanmelden voor 15 augustus een vereiste. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@historicidagen.nl.

Het feestelijke conferentiediner zal vrijdagavond plaatsvinden op de prachtige locatie van de Koninklijke Groningse Roeivereniging De Hunze (Praediniussingel 32). Je kan je opgeven door een mail te sturen naar info@historicidagen.nl. Deelname aan het diner kost € 35,-, inclusief eten en drinken (3 consumpties). Allergieën of dieetwensen? Laat dat ook in een mail weten, dan wordt er rekening mee gehouden of voor een passend alternatief gezorgd.

De KNHG-ledenlunch zal plaatsvinden in het karakteristieke Van Swinderen Huys (Oude Boteringestraat 19). Opgeven kan door een mail te sturen naar info@knhg.nl. De lunch is exclusief voor KNHG-leden en geheel gratis. Allergieën of dieetwensen? Laat dat ook in een mail weten, dan wordt er rekening mee gehouden of voor een passend alternatief gezorgd.